Nemojte svaki dan trenirati sve mišiće



Ako trenirate u teretani, za dobre rezultate potrebno je imati plan treninga kojega se treba pridržavati. Ako nemate plan treninga, te odlazite u teretanu i radite ono što vam padne na pamet ili pak ne radite ništa, rezultate možete zaboraviti.
Ljudi koji u teretanu odlaze samo zbog rekreacije, te ih nezanimaju rezultati, nego treniraju samo kako bi se bavili nekom fizičkom aktivnošću ne koriste plan prehrane i svaki trening im je gotovo jednak.
Optimalan broj treninga ukoliko niste profesionalac je 3 ili 4 tjedno.Profesionalci treniraju i po 2 puta dnevno, ali s takvim načinom treninga vi ne bi imali gotovo nikakve rezultate bez korištenja određene suplementacije, jer tijelo ne bi imalo vremena za odmor i jačanje, već bi se samo oporavljalo od treninga.
Treninge je potrebno podijeliti po mišićnim skupinama na različite dane. Ovdje ću navesti primjer za osobe koje treniraju 3 ili 4 puta tjedno i objasniti zašto je plan treninga takav.
Ukoliko trenirate 3 puta tjedno, raspored treninga po meni trebao bi biti ovakav. Ponedjeljak: prsa-biceps-ramena, srijeda: noge-triceps, petak: leđa-biceps-triceps..
Ovakav način treninga meni se je pokazao najboljim. Ruke mi malo zaostaju za ostatkom tijela, zato triceps i  biceps radim 2 puta tjedno. Takodjer, neki kažu da je bolje raditi prsa-triceps, ledja-biceps, ramena-noge. Po meni bolje je prsa odvojiti od tricepsa, jer dok radimo prsa, radi i triceps, tako da kada nakon prsa idemo raditi triceps, ne možemo izvući maksimum iz njega. Ista stvar je i s treningom leđa-biceps, prilikom vježbanja leđa umaramo biceps te kasnije ga ne možemo odraditi s velikim kilažama, jer je već umoran.
Također za trening ramena-noge potrebno je puno vremena i napora, te nema smisla spajati dvije tako velike mišićne skupine u jedan trening.
Ukoliko trenirate 4 puta tjedno, plan treninga po meni trebao bi biti ovakav: ponedjeljak: prsa-biceps, utorak: noge, srijeda: ledja-triceps, petak:ramena-dio tijela koji vam zaostaje.
Slično kao i kod 3 treninga tjedno su podjeljene mišićne skupine, samo što je ovdje dan više. Noge su velika mišićna skupina, pa je potrebno više vremena za njihov trening, uz to one su odmor za gornji dio tijela kako ne bismo spajali dva dana zaredom. Zato je njihov trening utorak.
Svaki čovjek je drugačiji, te ima drugačije tijelo. Upravo zbog toga najbolje je posložiti si plan treninga onako kako vam najbolje paše i onako kako najbrže vidite rezultate.