Prednosti teretane u odnosu na streetworkout



U ovome postu pokušati ću objasniti sve prednosti teretana u odnosu na streetworkout. Naravno, navesti ću dobre i loše stvari vezane uz treniranje u teretani i u parku, te napisati zbog čega je po meni treniranje u teretani bolje za tijelo. Neki od vas možda još nisu čuli za streetworkout, pa ću prvo objasniti što je streetworkout, a onda ukazati na njegove prednosti i mane, kao i na prednosti i mane teretane.
Streetworkout je relativno novi sport u kojem se kombiniraju gimnastički pokreti, te bodyweight vježbe. Bodyweight vježbe su vježbe pri kojima se za vježbanje koristi samo vaše tijelo, bez utega. Najpoznatije vježbe su sklekovi, zgibovi, trbušnjaci i propadanja. Svaka od tih vježbi ima razne varijacije, te svaka trenira drugi dio tijela.
Najveća prednost streetworkouta u odnosu na teretanu je to što je besplatan. Vježbati možete u parku, doma, na ulici, te upravo zbog toga je dobio naziv streetworkout, što u prijevodu znači ulični trening. Također, većinom se trenira u grupi, napredniji pokazuju razne vježbe i pokrete početnicima, te se potiče druženje. Glavni cilj ovoga sporta je da se djecu usmjeri na pravi put, put vježbanja, a ne prema raznim porocima kao što su droga, alkohol i cigarete. Streetworkoutom vježbate vlastitim tijelom, te se tijelo jača do jedne točke i nakon toga se vježba idržljivost, tj. ne postaje jače nego definiranije.
Vježbanje u teretani je vjerojatno svima poznato, a to je vježbanje pri kojem ne koristimo svoje tijelo već utege. Glavna prednost teretane u odnosu na streetworkout je po meni to što tijelo postaje jače. Dizanjem istih težina i većim brojem ponavljanja tijelo postaje izdržljivije, dok dizanjem većih težina svakog treninga tijelo postaje jače i mišići rastu. Također u teretani možemo vježbati i izdržljivost i snagu, dok kod streetworkouta bez utega vježbate samo izdržljivost. Po meni jedina mana teretane je to što se plaća.
Naravno da svatko ima svoj stav i cilj što želi postići s vježbanjem. Ja sam u ovom postu iznio svoje mišljenje o tome što je po meni bolje. Najvažnije je da se tijelo trenira, neovisno na koji način, te da se promovira zdrav život.