Zdrave namirnice bogate proteinima



 U ovom članku pisati ću o zdravim namirnicama koje su bogate hranjivim tvarima (proteinima, ugljikohidratima), a sadrže nizak postotak masti koja uzroku nastanak sala. Postoji dosta ovakvih namirnica, a kako svako čovjek ima stvari koje voli i koje nevoli, ja ću ovdje navesti one namirnice koje pašu većini ljudi i koje ja redovno konzumiram.
Posni sir je jedna od namirnica koju konzumiraju gotovo sve osobe koje treniraju. Posni sir nije svima okusom omiljena namirnica, ali svi se trude konzumirati ga zbog nevjerojatnih hranjivih tvari koje sadrži. Veliki broj proteina i mali broj masti osigurava ovoj namirnici mjesto pri vrhu na listi najboljih namirnica poslije treninga. Upravo zbog malog broja masti, posni sir se brzo probavlja u tijelu i nakon treninga pruža mišićima hranjive tvari za oporavak.
Riba iz konzerve, sardina ili tuna, idealan su obrok ukoliko se nalazite izvan kuće i nemate mogućnosti kuhanja ili pripravljanja drugih namirnica. Osim dugog roka trajanja, ove namirnice mogu se pohvaliti da su odlični izvor proteina i zdravih aminokiselina. Preporučljivo je da ulje iz konzerve uklonite, te pojedete samo sardine ili tunu, kako u tijelo ne bi unosili previše masti.
Kikiriki u ljusci idealan je međuobrok ukoliko vas naglo uhvati osjećaj gladi. Naravno kikiriki sadrži masti, ali ima i nevjerojatno velik udio proteina. Preporučljivo je pojesti oko šake kikirikija, par puta tjedno između obroka. Umanjiti će glad do sljedećeg obroka, a u tijelo ćete unjeti i neke od zdravih masti koje kikiriki sadržava.
Piletina, kao i većina ostalih vrsti mesa sadržava visok udio proteina i pruža tijelu hranjive tvari koje su mu potrebni. Najbolji način, a ujedno najednostaniji i najbrži je lagano popržiti piletinu na tavi. Uz nju krumpir ili riža su savršen dodatak, a ovakav obrok najbolji je prije treninga kako bi tijelo imalo energiju za treniranje.
Jaja su izvrstan izvor proteina, te jedno jaje u prosjeku sadrži od 6 do 8 grama proteina. Pola proteina iz jaja nalazi se u bjeljanku, koji je gotovo 100 posto sadrži proteine, dok se druga polovica nalazi u žutanjku. Ali žutanjak ne sadrži samo proteine, već i negativne stvari koje se nalaze u jaju, kao što su masti. Upravo zbog toga ne preporuča se jesti cijelo jaje, već samo bjeljanjak.
Ovo su samo neke od najvažnijih namirnica za ljude koji se bave sportom. Naravno ima još namirnica, povrća i voća, ali kada bi o svakoj pisao posebno, trebao bih napisati cijelu knjigu. U novijim člancima na blogu pisati ću i o suplemenima, među kojima su i proteini, koj također pružaju brzo probavljive proteine tijelu za oporavak nakon treninga.