Što su proteini, jesu li oni zdravi?


Proteini kao dodatak prehrani je dosta stran pojam među ljudima koji se ne bave vježbanjem. Većina se prvi put sa pojmom proteina u prahu susretne kada krene vježbati, a do tada nisu ni znali da postoje. Budući da ima dosta teorija o proteinima, te nema baš puno mjesta za informiranje o njima, ovdje ću vam pokušati objasniti što su oni zapravo, kako djeluju na tijelu, kako ih se pravilno unosi u tijelo i sve ostalo vezano uz proteine.
Proteini su temelj za pravilno funkcioniranje tijela i pronalazimo ih u gotovo svim namirnicama. Svaka namirnica sadržava drukčiji broj proteina, primjerice u jaju ima oko 6 grama proteina, u jednoj litri mlijeka oko 3,3 grama proteina...
Proteini u prahu, poznatiji kao whey proteini, su proteini sirutke koji su prirodno odvojeni, te oni nisu nikakva kemija, kako ih znaju nazivati neinformirani ljudi. Oni su dodatak prehrani, te osim što se koriste kod vježbača za brži oporavak mišića nakon treninga i dobivanje mišićne mase, koriste se i kod nekih bolesti također za oporavak tijela. Proteini u prahu su lako probavljivi, jer se piju s vodom, te ih je najbolje koristiti nakon treninga. Tijelo poslije treninga treba oporavak, a proteini u prahu će najbrže dospjeti do njih i pružiti im odmah nakon treninga hranjive tvari za oporavak.
Proteini nisu zamjena za prehranu, već dodatak prehrani, te ih se koristi kako bi se u uravnoteženu prehranu dodao još jedan obrok bogat proteinima. Proteini također nisu neophodni za rezultate, ali ukoliko želite ozbiljnije rezultate, oni će vam olakšati posao.
Proteini u prahu su različita stvar od steroida, s kojima ih ljudi često povezuju. To su dvije potpuno različite stvari, steroidi su hormoni, a proteini prirodne hranjive tvari koje pronalazimo u gotovo svim namirnicama koje unosimo u tijelo, te ih tijelo ne proizvodi samo. Steroidi ili testosteron su hormoni koje tijelo proizvodi i nije ih potrebno unositi u tijelo na druge načine. Unešenjem njih u tijelo, mijenja se ritam tijela, zbog previše hormona.
Ne preporučujemo unošenje steroida u tijelo, jer su povezani s dosta nuspojava, te štete zdravlju. Između ostalog ilegalni su.