Čučnjevi - najbolja vježba za noge i stražnjicu

Noge su jedna od najveća mišićna skupina u tijelu, te su treninzi nogu dosta naporni i ukoliko se ne odrađuju pravilno ne donose dovoljno rezultata. U ovome članku pisati ću o čučnjevima, vježbi za koju ste sigurno čuli. Ovo je po meni najbolja vježba za noge, a ono što je ženama važno, dobra je i za oblikovanje stražnjice. Kao što je kod prsa benč, tako je su i kod nogu čučnjevi najbolja vježba.


 Čučnjevi pogađaju mnogo mišića tijela, ali najviše pogađaju mišiće nogu i stražnjice. Osim njih, pri radu čučnjeva aktivirani su i mišići leđa, ramena, pa čak i trbušni mišići. Najčešće se rade sa šipkom koja je postavljena na vrhu leđa i pridržavana rukom. Pri vježbanju poželjno je da iza vas bude trening partner, kao što ga imate i dok radite benč, kako bi vam ukoliko zapnete mogao podići šipku i pomoći vam vratiti ju na mjesto. Naravno ukoliko sami radite, nemojte pretjerivati s kilažom kako ne bi došlo do povrijeda. Noge malo raširite i stopala usmjerite prema van. Kada ste u poziciji čučnja nastojte da koljena idu što manje naprijed, kako ne bi bio preveliki teret na njima i kako ne bi došlo do povrijeda. Napominjem da je ovo jedna od opasnijih vježbi, kao i mrtva dizanja, te ukoliko ste još mladi i u fazi razvoja ne pretjerujete s kilažom ili uopće nemojte raditi ovu vježbu. Kao i kod mrtvih dizanja, poželjno je da dok izvodite ovu vježbu imate pojas, jer pri izvođenju ove vježbe dosta je napetosti na doljnjem dijelu leđa.
Osim čučnjeva za stražnjicu i općenito noge, dobre su vježbe kao iskorak i mrtva dizanja. Mrtva dizanja doduše više pogađaju leđne mišiće, ali pogađaju i mišiće na nogama.