Mišićna masa ili definicija mišića?


Pitanje na koje mogu dati tisuću odgovora, ali u ovome postu pokušati ću objasniti što je po meni bolje, definicija ili masa. Kao što na svako pitanje ima više odgovora, tako je i ovdje. Također nekim ljudima se više sviđa jedno, a nekima drugo, ali ja ću ovdje napisati svoj stav o tome što je ljepše, bolje i zdravije za tijelo.

Definiciju mišića možemo zvati i izdržljivosti mišića. Ona se stvara povećanjem broja ponavljanja iste kilaže. Definicija se radi većinom bez utega, tj. takozvanim body weight vježbama. To su vježbe pri kojima za vježbanje mišića koristimo tijelo, bez dodatnih pomagala. Sklekovi, zgibovi, propadanja i trbušnjaci glavne su vježbe ukoliko želimo definirati mišiće tijela. Naravno postoje razne varijacije ovih vježbi.
Ukoliko želimo definirati tijelo, za razliku od mase, jedemo puno manje, te stoga na hranu trošimo puno manje novca. To je jedan od pluseva definicije. Također brži smo, te nije potrebno plaćati za korištenje utega, što je još jedan plus za razliku od mase.

Prema gore zaključenom možete pretpostaviti da definicija predstavlja izdržljivost tijela, te za ostvarenje definicije tijela nije potrebno puno ulaganja, već "samo" vježba.

Mišićna masa je sasvim drugo od definicije, ona predstavlja snagu. Pri ostvarenju mišićne mase, potrebno je povećavati kilaže s kojima radimo, dok broj ponavljanja ostaje isti. Taj broj ponavljanja trebao bi biti 6 do 9 ponavljanja u jednoj seriji. Mišićna masa po meni osobno ima puno više pluseva od mase. Prva stvar je da je definicija mišića vidljiva samo ljeti kada smo bez majice. Mišićna masa vidljiva je tokom cijele godine, te kako bi se u narodu reklo, odijelo bolje stoji čovjeku. Druga stvar je snaga. Ja bih tu snagu pokazao na jednom primjeri. Čovjek s definicijom može tisuću puta lupiti u neku stvsr da ona ne pukne, dok čovjek s mišićnom masom (snagom) može jedno lupiti i ta stvar će puknuti. Također, mislim da je masa zdravija za tijelo, jer definiranjem tijela smanjuje se body fat tijela, a bez masti tijelo i organi ne mogu normalno funkcionirati.

Vjerojatno sada mislite da je najbolje masa i definicija u jednom. Nažalost moram vas razočarati i reći da je to gotovo nemoguće postići prirodnim putem. Većina profesionalnih bodybuildera koristi mnogo suplemenata, a neki od njih nisu ni legalni.

Kao što ste mogli zaključiti iz cijeloga teksta, po meni je mišićna masa bolja od definicije tijela. Naravno postoje razni ukusi, te netko preferira jedno, a netko drugo. Najvažnije je da se svi međusobno poštujemo, te naravno treniramo!