Što jesti prije i poslije treninga?


 Hrana je ta koja gradi tijelo, vježbanje samo određuje da ta hrana koju unosimo u tijelo odlazi u mišiće, a ne u salo. Pravilna prehrana tokom cijelog dana je od presudnog značaja tijekom vježbanja u teretani, ukoliko želimo postići dobre rezultate. Dva najvažnija obroka su obrok prije treninga koji tijelu daje energiju za rad i obrok poslije treninga koji tijelu daje hranjive tvari za oporavak mišića.

Prvo ću govoriti o obroku prije treninga. Taj obrok je od presudne važnosti za energiju tijela. Osim što je opasno trenirati bez da smo prije nešto pojeli, iz razloga što tijelo nije spremno za fizičke napore, ukoliko ništa ne pojedemo prije treninga, nećemo moći dizati onoliku količinu tereta na koju smo navikli. Dakle obrok prije treninga daje našem tijelu energiju za rad. Obrok prije treninga može imati i malo masti u sebi, jer će se tako i tako potrošiti tijekom treninga. Obrok bi trebao sadržavati oko 30ak grama proteina, biti bogat ugljikohidratima i ne sadržavati previše masti. Meni osobno najbolji obrok prije treninga je piletina s prilogom od kuhanog krumpira ili riže i graška.

Obrok poslije treninga treba sadržavati također oko 30 grama proteina s manje ugljikohidrata i čim manje masti. Neke od namirnica koje su dobre poslije treniga su posni sir ili tuna. Posni sir je definitivno najbolji s omjerom hranjivih vrijednosti u odnosu na ostatak namirnica. Nakon treninga tijelu su potrebne hranjive tvari za oporavak mišića, upravo zbog toga važno je unjeti baš one namirnice koje se lako probavljuju, a sadrže velik broj proteina.

Obrok poslije treninga možete zamijeniti proteinskim shakeom. Proteini u prahu promiješani u vodi, brzo se probavljuju i donose hranjie tvari u mišiće brže od svih drugih namirnica. Neki ljudi konzumiraju proteine s mlijekom, ali mlijeko se teško probavljuje, tako da je puno bolje bez mlijeka, samo s vodom.