Ozljede i istegnuća mišića prilikom treniranja



 Ozljede i istegnuća vrlo su česta pojava kod ljudi koji se bave sportom. Nepravilan pokret ili nepravilno izvođenje određenih vježbi može dovesti do ozljeda ili istegnuća. Ozljedu ili istegnuće mišića prepoznajemo po konstantnoj boli ili boli prilikom izvođenja nekog pokreta. Također, ozljede mogu biti teže i lakše.
Prilikom lakših ozljeda ili istegnuća mišića nije potrebno raditi pauzu. Naravno da ukoliko je bol kod ozljeđenog mjesta jaka, te prilikom izvođenja određene vježbe bol i dalje traje ili čak postaje jača, preporučujem da uzmete odmor od određene vježbe dok bol ne prestane.
Prilikom težih ozljeda, nikako ne preporučujem vježbanje. Tijelu je potreban odmor za oporavak, te s vježbanjem stanje bi se moglo pogoršati. Teško je ovdje napisati kada se može vježbati, a kada ne. Ja osobno ne preporučujem vježbanje ukoliko osjetite bol u mišiću, jer se tada ozljeda može pojačati. U svakom slučaju bolje je propustiti jedan trening zbog ozljede ili istegnuća, nego otići na trening i još više ozljedii mišić, te pauzirati duže vrijeme.
Važno je da sami osjetite svoje tijelo i ukoliko prilikom vježbanja osjetite bilo kakvu bol u mišiću stanete s vježbanjem kako biste spriječili ozljedu. Bol ukazuje na opterećenje u mišiću, te kada ju osjetite puno je lakše prekinuti vježbanje, nego povrijediti mišić i oporavljati se.
Prilikom ozljeda i istegnuća najčešće se ne može vježbati, te se nakon oporavka primjeti pad u snazi tijela, upravo zbog toga važno ih je spriječiti.
Za brži oporavak tijela od ozljeda postoje razni ljekovi i masti, ovisno o ozljedi. Ja osobno ne preferiram takav oporavak, ali ukoliko želite ubrzati oporavak tijela, prije uzimanja bilo kakvih lijekova preporučujem da se posavjetujete s liječnikom.