Prilagodite prehranu



Ovisno o tome što je vaš cilj koji želite postići vježbanjem, potrebno je prilagoditi svoju prehranu tom cilju. Zašto je prehrana toliko važna pokušati ćemo prikazati na primjeru kutije. Ukoliko imate kutiju koja je prekrcana, i želite ju smanjiti (u našem primjeru želite smršavati), morate micati stvari iz nje, a ne stavljati ih još. Ista stvar je sa prehranom. Morate smanjiti unos kalorija, kako se ne bi debljali, i postojeće kalorije trošiti treningom.
Također ukoliko je kutija poluprazna i želite ju napuniti (povećati mišićnu masu), potrebno je stavljati stvari u kutiju, tj. unositi u vaše tijelo više kalorija nego što ih trošite. Unos kalorija naravno treba biti iz zdrave hrane, bogate proteinima i ugljikohidratima, a ne mastima. Naravno, svako tijelo je drukčije i ima različit organizam i probavni sustav. Upravo zbog toga ne postoji univerzalni program prehrane. Također, ne vole svi iste stvari, pa se program prehrane mora slagati od osobe do osobe posebno.
Ukoliko imate novaca, najbolje je platiti nekoj stručnoj osobi da složi program prehrane za vaše potrebe.
Ukoliko nemate, potrudite se i samo složite vaš plan prehrane. Najvažnija stvar je da su u programu zdrave namirnice i u onim količinama koje naše tijelo treba za cilj koji želimo ostvariti. Ukoliko primjerice želite smršaviti, morate jesti manje, ukoliko se želite udebljati trebate jesti više nego što trošite.ž
Pokušajte iz prehrane izbaciti sve nezdrave namirnice i stvoriti u mozgu toliko jaku snagu da ih ne poželite pojesti kada ih vidite. Mozak kontrolira cijelo tijelo i ukoliko u njemu stvorite jaku psihičku snagu, onda ste na konju. Trudite se iz dana u dan jesti po planu prehrane i ne preskakati obroke ili ih zamijeniti nekim obrocima iz fast fooda. Najvažnije je da planirate i spremate obroke unaprijed kako se nebi dogodilo da nemate spremljen obrok, a gladni ste i onda odete u obližnju pekaru po burek.
Shvatite vježbanje kao način života. Morate biti 100% predani kako biste uspjeli. I kada vam je najgori dan potrudite se otići u teretanu vježbati, jedite zdravo, spojite um i tijelo u jedno i živite život punim plućima.
Zapamtite: 70% je u prehrani, 30% u treningu.
Budite jaki i nemojte odustajati u naumu da stvorite tijelo kakvo zaslužujete. Budite zdravi, budi primjer drugima! Budite drugačiji, naravno u pozitivnom smislu!