Kako povećati mišićnu masu?




Ljudi koji imaju problema s viškom kilograma muče se kako smršaviti, dok s druge strane ljudi koji žele povećati mišićnu masu muku muče kako se udebljati. S povećanjem mišićne mase najviše problema imaju ljudi s ubrzanom probavom ili neuravnoteženom prehranom. U ovome članku navesti ću najveće greške prilikom povećanja mišićne mase, te savjete kako povećati masu.

Jedna od najvećih grešaka prilikom pokušaja povećanja mišićne mase je jesti bez plana prehrane. Ljudi najčešće misle da jedu dovoljno kako bi dobivali na kilaži, te ne jedu po planu prehrane, nego jedu svakog dana drukčije stvari, drukčiji broj obroka i jedu u drugo vrijeme. Ukoliko nemate plan prehrane, pišite jedan dan sve što ste pojeli, te na kraju dana pogledajte koliko ste zapravo malo proteina unjeli u vaše tijelo.

Druga greška kod dobivanja mišićne mase je dobivanje sala. Ukoliko jedete masnu hranu, slabo bogatu proteinima, nećete nabijai mišićnu masu, već salo. Mišići se razvijaju i rastu od proteina, a ne od masti. Prilikom povećanja mišićne mase, cilj je da se u tijelo unosi čim manje masti, tj. da se dobiva čim manje sala, a čim više mišića.

Kako biste dobivali mišićnu masu, potrebno je u tijelo unositi od 2 do 2,5g proteina po kilogramu tjelesne težine. Na primjer, ukoliko imate 78 kila, potrebno je dnevno unositi od 156-195 grama proteina.
Još jedna od greški pri povećanju mišićne mase je malo obroka bogatih proteinima. Tijelo po obroku može probaviti oko 30 grama proteina. Naravno tijela se razlikuju od čovjeka do čovjeka, ali u prosjeku je 30 grama proteina po obroku prosjek. Ukoliko pojedete 3 obroka dnevno s 60 grama proteina po obroku, vi ste zapravo u tijelo unjeli samo 90 grama proteina, s ne 180 kako ste mislili. Zato je potrebno jesti više obroka dnevno s 30ak grama proteina po obroku. Razmak imeđu obroka trebao bi biti od sat i pol do dva, kako bi tijelo uspjelo probaviti svaki obrok.
Kako biste smanjili dobivanje masti na trbuhu, birajte namirnice bogate proteinima, s čim manje masti. Osim toga, takve namirnice se i lakše probavljuju.